Ruokailuryhmän ostajan opas – Näin valitset sopivan ruokailuryhmän

Blogi » Ruokailuryhmän ostajan opas – Näin valitset sopivan ruokailuryhmän

20.01.2022

Aino-Sanna ruokailuryhmä ja kaksipuolinen Medaljonki matto.

 

Monelleko hengelle tilaa tarvitaan?

Keskeisin tekijä sopivan ruokailuryhmän valinnassa on määrittää montako istuinpaikkaa pöydän äärellä tulisi olla, jotta koko perhe mahtuu ruokailemaan. Pieneen opiskelijan yksiöön voi olla käytännöllistä hankkia kompaktin kokoinen 2-hengen ruokailuryhmä, kun taas esimerkiksi pariskunnille tai pienille perheille voi toisinaan riittää myös 4-hengen ruokailuryhmä. Isommissa perheissä tarvetta on usein 6-hengen tai 8-hengen ruokailuryhmälle. Ruokailuryhmän kokoon ei kuitenkaan pelkästään vaikuta talouteen kuuluvien henkilöiden määrä, vaan myös se miten usein esimerkiksi ystäviä ja sukulaisia kestitään. Mikäli perheellä on tapana kestitä vieraita kohtuullisen usein, kannattaa myös tämä ottaa huomioon ruokailuryhmän kokoa valitessa, jotta illanvietot sujuvat mutkattomasti ja miellyttävästi ruokaryhmän äärellä.

 

Paljonko ruokapöytä tarvitsee tilaa?

 

Yleisesti hyvänä muistisääntönä voidaan pitää sitä, että kukin ruokailija tarvitsee 60 cm leveän tilan ruokailuun. Täten voidaan laskea, että 6-hengen ruokaryhmän on hyvä olla vähintään 180 cm pitkä. Mikäli pöydän sivujen lisäksi myös pöydän päissä halutaan ruokailla, kannattaa myös tälle laskea oma tilansa pöydän pituutta ajatellessa. Pöydän kokoa miettiessä on toki hyvä ottaa huomioon myös ruokailuhuoneen koko, jotta ruokailuryhmän ääreen pääsee helposti. Kulkemisen helpottamiseksi olisi hyvä jättää ruokaryhmän ja seinien tai muiden huoneen sisustukseen kuuluvien kalusteiden väliin 70 cm tilaa, jotta kulkeminen käy vaivatta myös silloin, kun joku on jo istumassa ruokapöydän ääressä.

 

Pyöreä Vojens ruokapöytä mustavalkoinen

 

Vaikka pyöreä pöytä yleisesti ottaen viekin enemmän tilaa kuin suorakaiteen mallinen, voivat tietyntyyppiset tilat olla jopa toimivampia pyöreän pöydän kanssa. Pyöreän pöydän ääreen myös mahtuu yllättävän monta ruokailijaa, mikä on ehdottomasti yksi pyöreiden pöytien eduista.

 

Toisinaan, vaikkei tilaan mahtuisikaan 180 cm pitkä pöytä, voi ruokailuhuoneessa olla tarvetta 6-hengen ruokailuryhmälle. Onneksi olemassa on myös 160 cm pitkiä 6-hengen ruokailuryhmiä, joiden ääreen mahtuu kuusikin ruokailijaa. Näistä monet ovat jatkettavia pöytiä, jotka ovat oikein mainioita ruokapöytiä sellaisiin tiloihin, joihin toisinaan tarvitaan siro 4-hengen ruokailuryhmä ja toisinaan isompi 6-hengen ruokailuryhmä. Ruokailun lisäksi monissa perheissä ruokapöydän ääressä tehdään paljon muutakin kuin ruokaillaan, kuten esimerkiksi askarrellaan, ommellaan, tehdään kotiläksyjä ja luetaan sanomalehtiä, jonka vuoksi myös näiden aktiviteettien tilavaateet kannattaa ottaa huomioon sopivaa ruokapöytää valitessa.

 

Lana lankkupöytä antiikin värisellä kannella ja Molde tuoli musta

 

Mitä on hyvä ottaa huomioon ruokapöydän materiaaleista?

Valikoima on hyvin laaja eri ruokapöytien välillä ja materiaaleja löytyy moneen lähtöön. Kullakin materiaalilla on omat etunsa, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon uutta ruokapöytää valitessa. Massiivikoivusta valmistetut ruokailuryhmät ovat kestosuosikkeja niiden laadukkuuden ja kestävyyden ansiosta. Värivaihtoehtojakin löytyy runsaasti ja mikäli ajan myötä ruokailuryhmän väri alkaa kyllästyttää, voi sen viedä ammattilaisen käsittelyyn hiontaa ja uutta väriä varten. Toinen kestosuosikki on lasipöydät, joiden kirkkaat kannet tuovat ilmavuutta ja keveyttä sisustukseen, kun taas kuvioiduilla lasikansilla voi tuoda sisustukseen persoonallisuutta. Lasipöydällä kannattaa kuitenkin pitää tabletteja, jotta pinta ei tunnu niin kylmältä ja naarmuunnu.

 

MDF-levystä valmistettuja kansia taas käytetään esimerkiksi koivuisissa pöydissä silloin, kun kannen halutaan olevan valkoinen. Tämä sen vuoksi, että valkoiseksi käsiteltyihin koivuisiin kansiin tulee puun elämisen myötä mustia viiruja, jotka eivät näytä esteettiseltä ruokapöydän kannessa. MDF-levy on myös kestävämpi materiaali ruokapöydän kanteen kuin esimerkiksi kennolevy, jonka sisällä on pahvimainen kenno.

 

Kaunis ja trendikäs tammi on myös suosittu materiaali erityisesti lankkupöydissä luonnollisuutensa ja rouhean ulkonäkönsä ansiosta. Tammesta valmistettujen pöytien kanssa tulee kuitenkin muistaa, että tahrat ja roiskeet tulee pyyhkiä hetimiten kannelta, jotta esimerkiksi rasvatahrat eivät pääse imeytymään kanteen. Tällaiset kannet vaativat myös säännöllistä suojausta ja käsittelyä vuosittain puun hoito- ja suoja-aineella, jotta ne pysyvät kauniina ja hyvinä mahdollisimman pitkään.

 

House Nordic Montpellier ruokapöytä savutammi kannella

 

Entä ruokapöydäntuolien materiaalit?

 

Myös ruokapöydäntuoleissa erittäin suosittu ja kestävä materiaali on massiivikoivu, kuten ruokapöydissäkin. Valikoimamme massiivikoivuisten ruokapöydäntuolien tukevuus ja kestävyys on taattua, sillä niissä ei ole käytetty lainkaan poratappeja vaan perinteisiä tukevia puusepänliitoksia. Näiden ansiosta tuolit kestävät todella hyvin myös lapsiperheiden käytössä. Tuolin istuimeen voi valita mielensä mukaan pehmustetun verhoillun istuimen tai kovan puuistuimen.

 

Nykyään myös pehmustetut tuolien istuimet ovat helppohoitoisia likaa hylkivien kankaiden ansiosta. Verhoiluihin voi myös suihkuttaa hajutonta vesipohjaista tekstiilin suoja-ainetta, joka antaa kankaalle vielä paremmin likaa ja kosteutta hylkivän pinnan. Pehmustetun tuolin etu on se, että sen pintaan ei jää jälkiä esimerkiksi farkkujen takataskuissa olevista vetoketjuista tai koristenapeista.

 

Tuolien valinnassa kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon yksilölliset tarpeet ja toiveet, esimerkiksi tukeeko tuoli muotoilullaan alaselkää riittävästi ja onko tuoli rakenteeltaan riittävän tukeva lapsiperheen tarpeisiin? Ulkonäön osalta tuoleilla voi leikitellä mielin määrin. Voit valita harmonisesti pöydän kanssa juuri samaa sarjaa olevat tuolit tai vaihtoehtoisesti leikitellä valitsemalla esimerkiksi kahdenlaisia yhteensopivia tuoleja saman pöydän ääreen. Nykyään on myös suosittua tuoda kontrastia ja ryhtiä ruokailutilaan valitsemalla esimerkiksi valkoisen pöydän ääreen mustat tuolit.

 

Lana lankkupöytä 200 cm antiikin värisellä kannella ja mustilla puujaloilla

 

 

Mitä muuta kannattaa muistaa ruokailuryhmää uusiessa?

Samalla kun ruokailuryhmää uusitaan kannattaa miettiä, olisiko aiheellista ostaa samaa sarjaa esimerkiksi pari lisätuolia? Tällöin esimerkiksi juhlien kattaukset onnistuvat yhtenäisellä tuolisarjalla, jos syöjiä onkin tavallista enemmän ja tuolit halutaan laittaa myös pöydän päihin. Toisaalta jos säilytystilaa on vähän, voi samaan käyttötarkoitukseen hankkia esimerkiksi pinottavia jakkaroita.

 

Mikäli uuden ruokailuryhmän ääressä on tarkoitus tehdä jotain tarkempaakin työtä, esimerkiksi piirtämistä tai kotitehtäviä, suosittelemme tarkistamaan kohteen valaistuksen riittävyyden. Ruokailun ajaksi tilaan riittää tunnelmallisempikin valo, mutta tarkempia töitä varten on hyvä olla tehokkaampi valaisin. Hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi portaattomalla himmentimellä toimiva riippuvalaisin tai vaihtoehtoisesti valaisin, jossa on valmiiksi asetettuna erilaisia valotehoja valittavaksi.

 

Aino-Sanna ruokailuryhmä valkoinen ja Istanbul chenillematto

 

Muistathan tarkistaa myös ruokailuryhmän alla olevan maton koon, jotta se ei jää ruokaryhmään nähden liian pieneksi. Maton pituuden on hyvä olla pöytää pidempi kauniin ja yhtenäisen kokonaisuuden luomiseksi. Leveyttä matolla tulisi olla pöydän leveys + 60 cm kumpaankin suuntaan, jotta tuolit pysyvät matolla kokonaan ja tuolien jalat eivät pääse hankaamaan maton reunoja vaurioittaen niitä. Eli 90x180 cm kokoisen pöydän alle suosittelemme valitsemaan esimerkiksi 200x290 cm kokoisen maton tai muun tilan koosta riippuen jopa isomman vaihtoehdon. Ruokaryhmän alle voi valita myös kaksi mattoa rinnakkain, mikäli haluaa pienemmät ja helpommin käsiteltävät matot yhden yhtenäisen sijaan.

 

Sopivan ruokailuryhmän valintaan vaikuttaa monta seikkaa ja verkkokauppamme ja myymälämme ammattitaitoiset myyjät auttavat mielellään sinua ruokailutilasi juuri sopivanlaiseksi kalustamisessa.

 

KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?

Sulje sivuvalikko