Näin helpotat seniorin arkielämää oikeanlaisilla kalusteilla

Blogi » Näin helpotat seniorin arkielämää oikeanlaisilla kalusteilla

17.02.2022

 

Saara seniorituoli pyökin värisenä, Cort torkkupeitto, Makramerahi ja Ranta bukleematto beige.

 

Kuten voidaan todeta, sänky on kodin tärkein huonekalu ja tämä pätee ehdottomasti myös ikääntyneemmän väestön kohdalla. Kun sängystä nouseminen ei käy enää entiseen tapaan esimerkiksi lonkkaongelmien vuoksi, suosittelemme ottamaan käyttöön korotetun sängyn nousemista ja sänkyyn menemistä helpottamaan. Tällaisiin tukeviin puisiin sänkyihin on saatavana myös turvalaitoja ja nousutukia, jotka tekevät arjesta entistä turvallisempaa ja helpompaa.

 

Nämä kummatkin lisävälineet kiinnitetään puiseen sängyn runkoon, jolloin seniori voi tukeutua nousutukeen sängystä noustessaan tai sinne mennessään. Tällöin nouseminen käy tukevammin ja helpottuu, kun jalkalihakset ja keskivartalo saavat tukea nousutilanteeseen myös käsivoimista. Turvalaita taas on tarpeellinen esimerkiksi silloin, kun halutaan estää sängystä putoaminen. Turvalaidan voi helposti nostaa pystyyn sängyn laidaksi ja yhtä helposti sen voi laskea pois tieltä ala-asentoon, jolloin sängystä pääsee helposti pois ja sängyn laidalla voi tarvittaessa istua. Turvalaidat helpottavat niin hoitolaitosten henkilökunnan työtä kuin omaishoitajienkin arkea, kun seniorin nukkuessa ei tarvitse pelätä sängystä putoamista turvalaidan tai laitojen ansiosta. Tarvittaessahan turvalaidat voi kiinnittää vaikkapa kummallekin puolelle sänkyä, mikäli sänkyä ei ole mahdollista sijoittaa esimerkiksi seinää vasten. Mikäli seniorilla on käytössään moottorisänky tai runkosänky, tulee siihen hankkia juuri näille sängyille tarkoitettu runkosänkyjen ja moottorisänkyjen nousutuki.

 

Kotimainen korotettu Seniorisänky valkoinen, nousutuki ja turvalaita

 

Seniorisänkyyn voi laittaa tavallisen vaahtomuovipatjan tai joustinpatjan, jotka voidaan valita nukkujan painon ja mieltymysten mukaisesti. Mikäli vahingot sängyssä katsotaan mahdollisiksi, suosittelemme valitsemaan sänkyyn hygieniapatjan, jossa on kosteussuojattu päällinen, jolloin patjan sisus ei pääse kastumaan vahingon sattuessa. Myös petauspatjoja on olemassa tällä hygieniaverhoilulla! Yksi hyvä ja käytännöllinen vaihtoehto on valita alle hygieniapatja ja sen päälle vielä hygieniapetauspatja pintapehmeyttä ja mukavuutta tuomaan. Mikäli vahingot ovat harvinaisempia tai eivät niin todennäköisiä, voi sänkyyn hyvin valita myös tavallisen patjan ja petauspatjan ja hankkia sitten petauspatjan päälle hygienia petauspatjansuojan, joka suojaa petauspatjaa ja patjaa vahingoilta.

 

Myös sängyn moottoripohjaa kannattaa harkita sen monien arkea helpottavien ominaisuuksien vuoksi. Mikäli seniori tai liikuntarajoitteinen henkilö viettää sängyssä paljon aikaa, voi olla mielekkäämpää nostaa välillä jalka- tai pääpäätyä ylemmäs miellyttävämmän asennon hakemiseksi. Myös lukeminen on varmasti mielekkäämpää, jos sängyn pää päätyä nostaa hieman ylemmäs. Käytännöllisiä hyötyjä löytyy myös ruokailuihin liittyen. Mikäli seniori ruokailee sängyssä, voidaan ruokailun ajaksi sängyn päätyä nostaa lähes istuvaan asentoon, jolloin ruokailu on turvallisempaa ja mielekkäämpää. Ruokailun jälkeen on myös parempi hetken levätä hieman pystymmässä asennossa kuin mennä suoriltaan täyteen makuuasentoon, jolloin voi helpommin ilmetä esimerkiksi pahoinvointia. Toisinaan tavallinen moottoripohja ei riitä, vaan sänkyyn tarvitaan kerralla koko matkalta nouseva hoivapohja, joita voidaan tarvita esimerkiksi kotona omaishoitajan suorittamia toimenpiteitä helpottamaan.

 

Kotimainen Emmi sänky ja sängyn moottoripohja

 

Näitä korotettuja seniorisänkyjä varten on suunniteltu myös tavallista korkeampi yöpöytä, jossa on mukavasti säilytystilaa ja ulos vedettävä pöytätaso, jonka äärellä seniori voi tarvittaessa esimerkiksi ruokailla tai nauttia päiväkahvit, mikäli kunto ei mahdollista ruokapöydän ääreen siirtymistä. Korotetun senioriyöpöydän ehdoton etu on myös sen lukittava laatikko, johon seniori voi esimerkiksi hoitokodissa tai kotona laittaa talteen tarpeellisia asioita. Samalla yöpöydän ansiosta seniorin ulottuvilla voidaan helposti pitää muita tarvittavia pienesineitä, kuten esimerkiksi kaukosäädintä ja puhelinta.

 

Kotimainen korotettu seniorisänky luonnonvärisenä ja korotettu yöpöytä lukolla ja vedettävällä pöytätasolla

 

Senioreiden ja liikuntarajoitteisten korotettujen huonekalujen tarve kannattaa ottaa huomioon myös tuoleissa ja muissa istuimissa. Esimerkiksi ruokapöydän ääreen on hyvä valita korotettu tuoli, jossa on käsinojat, jolloin tuolista nouseminen ja siihen istuminen käy helpommin ja tukevammin. Korotetuista seniorituoleista on olemassa myös pyörällinen ja työntökahvallinen malli, jolloin esimerkiksi hoitolaitoksen työntekijä tai omaishoitaja voi helposti työntää senioria lähemmäs pöytää hänen jo tuolissa istuessaan.

Kotimaiset Joki seniorituolit pyörillä ja työntökahvoilla helpottavat seniorin siirtämistä lähemmäs pöytää!

 

Nojatuoleista löytyy myös tukevia ja istumamukavuudeltaan miellyttäviä nojatuoleja, joissa on tukevat ja jämäkät puiset käsinojat. Esimerkiksi valikoimamme Wiivi nojatuoliin on mahdollista saada myös hygieniasuojaus istuimeen, jolloin vahingon sattuessa istuimen vaahtomuovi pehmuste ei vahingoitu tai pääse likaantumaan, kun hygieniasuojus ei päästä nesteitä suojan lävitse.

 

Wiivi nojatuoli ja Wiivi nojatuolin tarrakiinnitteinen istuimen kosteussuoja

 

Mekanismituoleistakin on olemassa sähkökäyttöinen ja nousuavustimella varustettu versio, joka tekee seniorin tai liikuntarajoitteisen arjesta huomattavasti helpompaa. Tuolissa on kaukosäädin, jonka näppäimillä tuolin saa portaattomasti asetettua miellyttävään asentoon. Tuolissa voi esimerkiksi laskea pelkkää selkänojaa tai nostaa jalkarahia, tai sitten näiden kummankin asentoa voi muuttaa haluamakseen. Mikäli tuoli on jo tavallisessa istuma-asennossa ja istuja jatkaa ylös napin painamista, alkaa tuoli nostaa koko istuinosaansa ylemmäs, jolloin tuolista pääsee nousemaan helposti ja nouseminen ei käy niin voimakkaasti esimerkiksi lonkan päälle. Tämän vuoksi nousuavusteiset tuolit ovat suosittuja ja käytännöllisiä myös esimerkiksi lonkkaleikkausten jälkeen.

 

Sähkökäyttöinen nousuavustimella varustettu Onni mekanismituoli

 

Huonekalujen lisäksi sisustuksessa kannattaa kiinnittää huomiota myös asuntoon valittaviin mattoihin. Esimerkiksi bukleematot ovat hyvä ja turvallinen valinta senioreiden ja liikuntarajoitteisten koteihin. Bukleematoissa on käytännöllinen liukumaton pohja, joka pitää maton turvallisesti paikoillaan. Matto ei myöskään ole paksu, jolloin siihen ei kompastu ja esimerkiksi rollaattorilla tai pyörätuolilla pääsee etenemään maton päällä. Suosittelemme myös valitsemaan sellaisen bukleematon, jossa on pyöristetyt kulmat, sillä ne pysyvät paremmin maata vasten kuin terävänurkkaisten bukleemattojen kulmat. Toki jos maton reuna tai kulma esimerkiksi oven tai muun sellaisen vaikutuksesta meinaa lähteä nousemaan, suosittelemme käyttämään maton pohjassa kulmavahtia tai reunavahtia, joka jämäköittää mattoa siten, ettei reuna pääse nousemaan ei toivotunlaisesti.

 

Kotimainen Netta nojatuoli, Muratti bukleematto vaaleanpunainen ja Madam koristetyyny

 

Nämä yllä olevat vinkit ja seikat huomioiden senioreille saadaan muodostettua turvallinen ja kodikas sisustus niin omaan kotiin kuin hoitolaitokseenkin. Sillä mikä olisi tärkeämpää, kuin huolehtia siitä, että läheisemme voivat ikääntymisestään ja liikuntarajoitteista huolimatta elää turvallista ja mielekästä elämää, asuivat he sitten vielä kotonaan tai hoitolaitoksessa.

 

 

Onni nousuavusteinen mekanismituoli vaaleanharmaa

 

 

KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?

Sulje sivuvalikko