Miten pestä villamatto? Helpot ohjeet villamaton huoltoa varten!

Blogi » Miten pestä villamatto? Helpot ohjeet villamaton huoltoa varten!

7.12.2022

Tuo pehmeyttä ja lämpöä kotisi sisustukseen kauniilla palmikkomaisella Anna villamatolla!

 

Tärkeintä villamaton puhtaana pidossa on säännöllinen imurointi ja tuuletus. Näissäkin toimenpiteissä on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon pari seikkaa, jotta villamatto pysyy hyvänä. Ensinnäkin ulos vietäessä mattoa ei saa tampata tai puistella, sillä nämä toimenpiteet voivat aiheuttaa maton loimen tai päätyompeleiden katkeamisen ja purkaantumisen. Ja toiseksi, maton imurointiin tulee aina käyttää sileää mattosuulaketta, jotta villamaton pinta ei pääse harjaksen hankautumisesta huovuttumaan. Imurointiliikkeen tulee olla kevyt ja kulkea maton kuteen suuntaisesti, eli poikittain. Imurilla edes takaisin hankausta tulee välttää. Myöskään robotti-imurin tai tampparin käyttöä ei suositella kaikille villamatoille, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa ja voivat vahingoittaa hapsuja. Valikoimaamme kuuluu kuitenkin myös sellaisia villamattoja, joiden imurointi robotti-imurilla on sallittua. Tällaisia ovat esimerkiksi Narman Savanna villamatot.

 

Narman Savanna villamatt on kudottu niin tiivispintaiseksi, että valmistaja ilmoittaa maton soveltuvan myös niihin talouksiin, joissa käytössä on robotti-imuri!

 

Vilja on siitä suotuisa mattomateriaali, että se hylkii jo luonnostaan likaa, mikä helpottaa maton puhtaana pitoa. Pienet tahrat kannattaa puhdistaa Marseille-saippualla, joka on hyvin rasvapitoinen saippua. Irtolika poistetaan ensiksi esimerkiksi lusikalla ja tämän jälkeen kostutetaan mikrokuituliina vedellä, painellaan tahra-aluetta kevyesti ja pyyhitään tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä laajemmalle alalle. Lopuksi tahra-alue vielä pyyhitään puhtaalla veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla, kuten esimerkiksi mikrokuituliinalla.

 

Marseille-saippua on luonnonmukainen ja tehokas saippua esimerkiksi villamattojen puhtaana pitoon!

 

Villamaton pitkäikäisyyden ja hyvän kunnon säilyttämiseksi matto kannattaa pestä ainoastaan tarvittaessa. Villakuidun rasvaisuuden ja helppohoitoisuuden ansiosta matto pysyy hyvin puhtaana ilman niin sanottua säännöllistä ylläpitopesua, joka saattaa vain liuottaa villan omaa likaahylkivää rasvaa matosta, mikä kuivattaa mattoa ja heikentää sen likaa hylkivää ominaisuutta. Kuivettunut matto voi myös hapertua ja pölytä enemmän! Huomioithan kuitenkin, että villamaton pölyäminen on sille oikein hoidettunakin tyypillistä, etenkin käytön alkuvaiheessa. Ajan myötä maton pinta tiivistyy, mikä vähentää pölyämistä. Tiivistymisen kesto riippuu matosta, käyttöpaikasta ja kulutuksen määrästä.

 

Luonnonläheisten vaihtoehtojen lisäksi villamatoista löytyy myös näyttävyyttä ja väriä, kuten kuvan Osir villamatossa!

 

Näin talvella helpoin ja edullisin tapa pestä ja raikastaa villamatto on tehdä sille hankipesu puhtaassa lumihangessa! Talvipakkasten koittaessa vie villamatto ensin ulos jäähtymään, sillä mikäli lämpimän maton heittää suoraan hankeen, sulaa lumi maton alta muuttuen vetiseksi. Maton jäähtymisen jälkeen voit heittää sen lumihankeen ja vielä heitellä kevyttä pakkaslunta hieman maton päälle. Voit myös käännellä mattoa hangessa, jotta kumpikin puoli raikastuu ja puhdistuu kunnolla. Lopuksi harjaa lumi maton pinnasta pehmeällä harjalla maton kuteen suuntaisesti ja vie matto rullalla sisään kuivahtamaan. Kun matto on kuivunut, voi sen levittää takaisin lattialle.

 

Näin pidät villamaton hyvänä:
  • Tuuleta ja imuroi matto säännöllisestä
  • Vältä turhaa ja säännöllistä pesemistä
  • Poista tahrat esimerkiksi Marseille-saippualla
  • Raikasta villamattoa pakkasella lumihankipesulla

KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?

Sulje sivuvalikko