Pohjaamattoman sileäksi kudotun maton pesu- ja hoito-ohje

Blogi » Pohjaamattoman sileäksi kudotun maton pesu- ja hoito-ohje

 

Nämä ohjeet koskevat sileäksi kudottuja polypropeenista valmistettuja mattoja, joissa ei ole juuttia.

 

Pikaopas:

 • Kestää kovaa kulutusta
 • Helppohoitoinen, pölyämätön ja vesipestävä
 • Ulko- ja sisäkäyttöön
 • Sopii koteihin, joissa lemmikkieläimiä

 

 

Maton ominaisuudet:

 • Pohjaamaton sileäksi kudottu matto on kestävä ja helppohoitoinen valinta kodin eri tiloihin, joissa matot joutuvat kovalle kulutukselle.
  Matto suojaa hyvin lattiaa kolhuilta ja kulumiselta.
 • Matot soveltuvat sisätilojen lisäksi myös katettuihin ulkotiloihin, kuten terassille ja parvekkeelle, sillä ne kestävät pintansa ansiosta UV-säteilyä ja kosteutta. Matto ei homehdu tai sähköisty.

 • Materiaalina käytetään usein polypropeenia, joka pölyämätöntä ja vesipestävää. Matto on kevyesti käsiteltävä, läpäisevä ja nopeasti kuivuva.
  Emme kuitenkaan suosittele jättämään mattoa suoraan kaatosateeseen tai lumisateeseen.
 • Osa matoista on kaksipuoleisia, eli molemminpuolin pidettäviä. Matot soveltuvat erinomaisesti lapsi- ja lemmikkiperheisiin.
  Pohjaamattomat matot soveltuvat yleensä myös lattialämmitteisiin tiloihin.

 • Pohjaamattoman maton pohja voi olla karhea tai liukas eri lattiapinnoilla, joten sisätiloissa suosittelemme maton alle liukuestettä. 

 

 

Hoito-ohjeet:

 • Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti. Napakka pinta on helppo imuroida. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Robotti-imurin harjaosa voi tehdä maton kanteista epäsiisti näköiset. Älä puistele tai tamppaa mattoa, sillä kevyt harjaus pehmeällä harjalla usein riittää irrottamaan irtopölyn ja roskat. Tamppaamalla maton rakenne voi vaurioitua, ja se voi alkaa pölytä.

 • Polypropeeni hylkii jo itsessään likaa, mutta maton voi suojakäsitellä tekstiili- tai mattosuojasuihkeella, jolloin maton pinta hylkii vettä ja likaa. Ulkotiloissa mattoa käytettäessä suojaus poistuu maton kastuessa.

 

 

Pesu:

 • Pienet tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan. Poista irtolika tahra- alueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla.
  Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella. Isommat tahra- alueet voi pestä paikallisesti kylpyhuoneessa väljällä vedellä. Pohjaamattomat matot ovat läpäiseviä ja kuivuvat nopeasti.
  Huolehdi, että lattiaa vasten oleva reuna ei käänny.

 • Pohjaamaton matto on helppo pestä. Vältä kuitenkin maton turhaa pesua ja pese vain tarvittaessa. Noudata ensisijaisesti aina maton omaa pesuohjetta. Maton pinta kuluu pesussa, joten tämä saattaa johtaa maton helpompaan likaantumiseen.

 • Käytä pesussa viileää maksimissaan 30-asteista vettä ja pese matto pehmeää harjaa käyttäen miedolla pesuaineliuoksella. Huomaa, että sileäksi kudotuissa matoissa pintasidos kulkee useimmiten loimensuuntaisesti pystysuunnassa. Huuhtele matto huolellisesti, kunnes vesi on kirkasta. Kuivata matto tasossa tai tuuletustelineellä auringolta suojassa. Matto kuivuu nopeasti.
 • Jos maton päädyt jäävät pesun jälkeen tummemmiksi, mattoa ei ole huuhdeltu tarpeeksi. Pese maton päädyt tai koko matto uudelleen.
  Sileäksi kudottu matto pehmenee pesussa ja menettää ryhtiään, joten pelkän tavan vuoksi mattoa ei kannata pestä. Maton pinta kuluu pesussa, joten matto likaantuu käytössä herkemmin. Pesun jälkeen maton voi käsitellä tekstiili- ja mattosuihkeella.

 

 

Maton valinta:

 • Kodin matot joutuvat usein kovalle kulutukselle. Pohjaamattomat sileäksi kudotut matot soveltuvat loistavasti keittiöön, olohuoneeseen, eteiseen ja kodinhoitohuoneeseen. Juutittomat sileäksi kudotut matot soveltuvat myös ulkotiloihin, kuten terassille ja parvekkeelle. Kestävyyden ja helppohoitoisuuden ansiosta ne ovat hyvä valinta lapsi- ja lemmikkiperheisiin.

 • Matoista löytyy erilaisia kuoseja, värejä ja kokoja. Mattoja on paljon vakiokokoina, esimerkiksi eteiseen ja keittiöön löytyy paljon eri käytäväkokoja. Mattoja löytyy myös pyöreitä ja keskilattiakokoja esimerkiksi olohuoneeseen ja ruokapöydän alle. Värivalikoimassa on raikasta luonnonvalkoista, trendikkäitä pellavan ja beigen sävyjä, sekä ajattomia harmaan sävyjä ja tyylikästä mustaa. Osa matoista on myös kaksipuoleisia, jolloin kodin sisustukseen saadaan helposti toivottua vaihtelua. Vaihtoehtoja löytyy siis hyvin moderniin ja perinteiseen sisustukseen.

 • Maton alla voi tarvittaessa sisätiloissa käyttää liukuesteverkkoa, jolloin matto saa lisäryhtiä ja pysyy paremmin paikallaan.
KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?

Sulje sivuvalikko